Over Ann Dehandschutter

Infant Mental Health Coach
Gezinswetenschapper


“Nooit in ons leven zal de impact van de omgeving zo groot zijn als tijdens de eerste 1000 dagen”
Uit van Hart tot Hart. Binu Singh

 

Wie ben ik?
Hallo ik ben Ann en na een eerste opleiding als licentiaat Rechten ontdekte ik al snel dat mijn passie lag in de sociale sector. In het bijzonder bij de allerkleinsten in onze samenleving.
Na een bijkomende opleiding Gezinswetenschappen, startte ik als thuisbegeleidster voor kindjes van 0 tot 3 jaar met een motorische of meervoudige beperking. Daarna heb ik me gedurende 15 jaar ingezet in de sector van de kinderopvang. Als verantwoordelijke coachte ik onthaalouders en teams van kinderbegeleiders in verschillende kinderdagverblijven. Dagelijks ging ik in gesprek met ouders rond hun bezorgdheden over hun kindje.
Dit volop vanuit de overtuiging dat de eerste levensjaren van een kind buitengewoon belangrijk zijn en dat kwalitatieve opvang daarin een cruciale rol speelt.
Tegelijkertijd werd ons gezin ook crisispleeggezin voor de allerkleinsten. Daardoor was ik nog meer doordrongen van het belang van een goede start in het leven.
Daarom wil ik me nu, vanuit de Infant Mental Health visie, volledig focussen op het begeleiden van ouders bij de zoektocht naar wat er aan de hand zou kunnen zijn, wanneer niet alles loopt zoals verwacht/gehoopt.
 

Wat is Infant Mental Health?
Infant Mental Health (IMH) betekent letterlijk, de geestelijke gezondheid van een baby.
Het verwijst naar het vermogen van een baby om vanaf de geboorte emoties te uiten, zichzelf te reguleren, de omgeving te verkennen, te leren en relaties aan te gaan.
Recente kennis toont aan dat de hersenen van onze allerkleinsten gevormd worden door de ervaringen die zij opdoen in relatie met hun omgeving.
Dit biedt nieuwe perspectieven voor preventie en begeleiding van ouders en hun baby’s. Dit multidisciplinair veld wordt Infant Mental Health genoemd.

 

Aanbod
Als Infant Mental Health (IMH)Coach zal ik, door middel van gesprekken en observatie, ouders begeleiden in het leren kijken door de ogen van hun kindje(s) en in het ontwikkelen van een stevige hechtingsrelatie en zo preventief bijdragen aan een kansrijke start.
De hersenen van de allerkleinsten worden immers gevormd door alles wat zij ervaren in relatie met hun omgeving. Vandaar het belang om zo goed als mogelijk te kunnen inschatten hoe een baby zijn omgeving ervaart.
De focus zal liggen op mee zoeken naar verlichting van bezorgdheden, die ouders hebben in het hier en nu, en tegelijk ook op het voorkomen van moeilijkheden tijdens de verdere ontwikkeling. Een baby ontwikkelt zich immers razendsnel.
Deze vaardigheid kan ouders handvaten geven in het scheppen van een zo veilig mogelijke omgeving die de basis vormt voor de rest van het leven van hun kind.
Door de grote druk die ouders/opvoeders ervaren in het dagelijks leven en de veelheid van prikkels uit de omgeving, raken de signalen van de kleinsten soms verloren. Dit heeft soms strubbelingen in de ontwikkeling tot gevolg zonder dat er sprake is van een dieperliggend probleem. Ik wil hen dan helpen om door een IMH-bril te kijken naar de zorgen die ontstaan zijn.

Naast een uitgebreide professionele ervaring, mijn persoonlijke kernkwaliteiten, mijn “lived experience” als ouder en pleegouder en een coachopleiding, ben ik sinds januari ook toegelaten tot de opleiding Infant Mental Health Consulent aan RINO Amsterdam.
Met deze bagage hoop ik met mijn coachpraktijk een verschil te kunnen maken voor de allerkleinsten en hun ouders.
 

Voor wie?
Alle* ouders/opvoeders van kinderen, tussen het moment van conceptie en hun vijfde verjaardag, in welke gezinsvorm dan ook
(*toekomstige ouders, adoptieouders, pleegouders, grootouders, onthaalouders, ..)

 

Wanneer? (Enkele voorbeelden)
- Je bent nieuwsgierig hoe de IMH-visie een houvast kan zijn tussen alle adviezen en richtlijnen die je overspoelen om zo onderbouwde keuzes te kunnen maken.
- Je baby huilt erg veel, je kindje is onderzocht door de kinderarts en fysiek gezond maar je blijft je zorgen maken.
- Met de komst van een nieuwe baby in het gezin, laat je oudste peuter/kleuter van zich horen op een manier zoals je niet gewend was.
- Je bent bezorgd over het vinden/organiseren van kwalitatieve opvang voor je (toekomstig) kindje.
 

Opleiding
Rechten (UA)
Gezinswetenschappen (Hoger Instituut Gezinswetenschappen)
Mastercoach (The Job Coach Academy)
Infant Mental Health Consulent (io) (RINO Amsterdam)

 

Tarieven
Intakegesprek : 75€ (1uur)
Coachinggesprek/observatie : 65€ (1uur)
Traject : Intakegesprek + 3 coachinggesprekken : 230€ (Een traject kan over meerdere maanden lopen.)
(mogelijkheid om betaling te spreiden 130€ bij intakegesprek en 100€ bij tweede coachinggesprek)

Betalen kan cash of via bankapp
Indien een afspraak niet kan doorgaan , gelieve mij dan 24u. op, voorhand te verwittigen.
(Zoniet kan het volledige bedrag in rekening gebracht worden.)
 

Aanwezigheid
Op vrijdag van 9.00u. tot 20.00u.



Maak een afspraak bij Ann Dehandschutter
Via mail : ann.dehandschutter@gmail.com
Via telefoon : +32 471 56 17 76